RSS Feed

XTC – Dear God

Kommentarer inaktiverade för XTC – Dear God

mars 16, 2013 by André

Dear God don’t know if you noticed but
Your name is on a lot of quotes in this book
And us crazy humans wrote it, you should take a look

Jag har svårt för de flesta skeptiska / ateistiska poplåtar – inte för att de är just skeptiska eller ateistiska, för syftet är ofta gott och de brukar göras antingen som vittnesbörd om den personliga resan eller som kritik mot rådande normer. Problemet är att de ofta är riktigt dåligt framförda vad det gäller musiken eller texten (i skrämmande hög halt både och), så de faller tyvärr platt.

Med sin singelbaksida Dear God lyckades dock new wave-bandet XTC att förena treenigheten melodi, budskap och framförande till en direkt antiteistisk pophit – en hit som dessutom var bättre än allt material på skivan de precis släppt (låten orsakade även att Skylarking pressades om inför USA-släppet för att inkludera Dear God och få draghjälp av dess popularitet).

Verserna tar sig formen av brev till Gud där sångaren Andy Partridge ger uttryck för teodicéproblemet – hur kan en god och allsmäktig gud tillåta ondska? – och reaktionerna var, tja… förutsägbara: radiostationer bombhotades, XTC fick hatbrev en masse och några butikskedjor vägrade saluföra singeln.

Med grund i en religiös upplevelse Partridge hade i barndomen levererar han en rasande uppgörelse med den gud som inte finns.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=hk41Gbjljfo[/youtube]


Kommentarer inaktiverade för XTC – Dear God

Sorry, comments are closed.