RSS Feed

Arvid Bergman: Född slav – död fri? Richard Abrahamsson och tidigt anlända afrikaners öden i Sverige

Kommentarer inaktiverade för Arvid Bergman: Född slav – död fri? Richard Abrahamsson och tidigt anlända afrikaners öden i Sverige

januari 31, 2020 by André

Född slav-död fri?: Richard Abrahamsson och tidigt anlända afrikaners öde.

Det finns väldigt lite skrivet om den historiska afrosvenska närvaron, så varje ny sammanställning bidrar med mycket. Denna släktforskningskrönika tar ett lite större grepp än bara den egna släkten, på det första femtiotalet sidorna avhandlar Arvid Bergman anfadern Richard Abrahamsson och hans ättlingars liv, med en genomgång av resande/romers situation genom Sveriges historia.

Den andra halvan av boken tar upp ett dussintal fler afrikaner som undkommit slaveri eller slavhandel genom att bli friköpta, frigivna eller fritagna till Sverige. Bland dessa naturligtvis de framgångsrika Gustaf Badin och Antoin Zamore, men även de som likt Eva Johanna Reimers eller Abrain främst dyker upp i arkiven som sidonoter. Här ges de ett sammanhang och en historia, även om det sällan finns mer än ett stycke eller två. Genomgångar av eventuella ättlingar ges även för dessa, så Född slav – död fri? är nog en bra mellanlandning för den som vill släktforska och misstänker att det finns ”morianer” i släkten.

Ett uppfriskande drag är att han inte blundar för diskrimineringen och den rena rasismen som drabbat och drabbar etniska minoriteter och deras ättlingar. En försiktig kritik är att Bergman borde tagit en extra genomläsning i redigerandet av texten för en del stycken hänvisar till saker som avhandlats ett par sidor tidigare som att de var ny information. Bitvis snöar han in på vad som känns som teknikaliteter, men överlag är hans bok väl värd läsningen.


Kommentarer inaktiverade för Arvid Bergman: Född slav – död fri? Richard Abrahamsson och tidigt anlända afrikaners öden i Sverige

Sorry, comments are closed.