RSS Feed

Psy – Gangnam Style

Kommentarer inaktiverade för Psy – Gangnam Style

september 15, 2012 by André

Hey, sexiga tjejen
Pappsen har en Gangnam-Stil

Citatet ovan är fritt översatt ur en helt obegriplig hit (och en av de videor som klättrat snabbast på youtube-listan, med 178 324 733 spelningar sedan 15 juli). En låt som jag efter första titten avfärdade som en blandning mellan Markoolio och Basshunter, d.v.s. en plojsnubbe som försöker rappa över ett enkelt technobeat.

Lyckligtvis infann sig lite skepticism och jag fick tag på en kulturell nyckel som avslöjade en mängd sydkoreanska referenser som nog den översvallande majoriteten (som jag) här i ”väst” har missat p.g.a. okunskap. Bara en så enkel grej som raderna om kaffe är nonsens för oss, men refererar statusmarkören Starbucks och att många, för att ge en air av att ”ha råd”, gärna sitter dagarna i ända på cafékedjan och dricker dyra muggar medan de hemma äter snabbnudlar för att just ha råd.

Om Psy hade varit svensk hade låten förmodligen hetat Bromma Style eller Djursholm Style (eller helt enkelt SolSidanStil) och refererat våra svenska brats livsstilsmarkörer, liksom den är en satir över de sydkoreanska Gangnam-bratsens materialism och wannabe-bratsens statusjakt. Narrativet är helt enkelt att protagonisten försöker imponera (på en (yngre) kvinna) genom att spela framgångsrik och världsvan (”oppa Gangnam style” är, fritt översatt, att ”pappsen har klass”).

Låtens budskap är kanske vardagsmat för oss, som lever i ett land där Looptroop kan få en mindre hit med en låt och video som pekar ut ett riksdagsparti som djupt rasistiskt, men Sydkorea har inte riktigt samma tillåtande musikkultur.

En påminnelse om att vad som är subversivt inte nödvändigtvis måste chockera, utan kan vara subtilt. Också en läxa om att bara för att vi inte förstår vad som sägs är det inte alltid nonsens (även om musiken inte faller en i smaken).

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0[/youtube]

(Inlägget uppdaterat med en extra video, samt antal visningar. Videon nedan har engelsk översättning)

[youtube]http://youtu.be/HUk69c72UlY[/youtube]

[uppdatering 9/12 ’12]

Ett par stora grejer har hänt sen det här inlägget skrevs:

1. Det visar sig att Psy är ännu längre från Markoolio än jag trott! CNN rapporterar att han för ett antal år sen medverkade på en antiamerikansk låt med rader som bl.a. innehöll rader som ”Döda de jävla jänkarna som har torterat irakiska fångar”. Han har nu fått be om ursäkt, men vi får se hur det går med populariteten i U.S.A. Det närmaste Markoolio kommit detta är dels homofobin/sexismen i sin första hit och dels samarbetet med Ken på Ta det lugnt-remixen.

2. Gangnam Style är nära att nå en miljard visningar. Vid denna uppdatering är antalet uppe i 911 361 640 på under ett halvår – det är den mest spelade unika videon på YouTube någonsin och förmodligen en av de mest spelade låtarna någonsin, för alla medier. Hur den nuvarande kontroversen kommer påverka det är förmodligen ganska förutsägbart: den subgrupp av ”jänkarna” som verkligen bryr sig kommer titta en smula mindre, men övriga världen kommer fortsätta. Tidpunkten för 1 000 000 000-visningen kommer kanske förskjutas med en femton sekunder eller så.

[uppdatering: "Över en miljard visningar och allt jag fick var en dansande gubbe på räknaren."21/12-12 nåddes miljardstrecket, något som YouTube förärade med en animerad dansande Psy på räknaren]

3. Gangnam Style beräknas ha dragit in motsvarande 50 miljoner kronor åt Psy. Men även då det är en enorm summa pengar så visar det lite på musikers chanser att bli rika på vad de gör. Femtio miljoner kronor delat på en miljard visningar är inte mycket (och när pengarna från sponsoravtal dras bort blir det än mindre).


Kommentarer inaktiverade för Psy – Gangnam Style

Sorry, comments are closed.